Forum Rozwój duchowy Strona Główna Rozwój duchowy

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

zagadki ciała fizycznego

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Rozwój duchowy Strona Główna -> artykuły
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mojrzesz73
Administrator



Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 0:40, 24 Gru 2007    Temat postu: zagadki ciała fizycznego

Ciało jest ciałem ale zawiera w sobie coś co łączy materialne ciało z ciałami wyższymi.
Tym czymś są gruczoły dokrewne które nazywam czakramami ciała fizycznego - jest ich 12 ale głównie znanych jest 7.
Spełniają role komunikacyjną pomiędzy materią a duchem.
Spełniają role ogromną w organiźmie bo kontrolują cały proces życia w materii i od nich zależy wiele choć nie wszystko.
Jeśli my wewnątrz czyjemy się szczęśliwi to też ciało fizyczne może się tak poczuć uwalniając do krwi pewne substancje aktywujące neurotransmitery.

Neuroprzekaźnik/receptor:
Serotonina
GABA Inhibitory zwrotnego wychwytu GABA
Receptory opioidowe
Dopamina
Monoaminooksydaza (MAO)
receptor NMDA
Noradrenalina
Receptory kannabinoidowe
Acetylocholina
Adenozyna
Receptory AMPA
Receptory melanokortyny

Każdy z neuroprzekaźników odpowiada jednej czakrze/gruczołowi dokrewnemu.

Organizm sam wytwarza potrzebne substancje w bezpiecznej ilości tak aby nie spowodować dyscharmonii pomiędzy nimi.
Człowiek nauczył się wytwarzać syntetycznie lub izolować z roślin niektóre z substancji które organizm wytwarza naturalnie co prowadzi do rozregulowania organizmu i uzależnienia od sporych dawek dostarczanych z zewnątrz.
Takimi substancjami są m in. nikotyna, kofeina, LSD, morfina, heroina, amfetamina, kokaina, ketamina i wiele innych.
Pewnie nie wszystkie jeszcze zostały odkryte a nad niektórymi jeszcze są prowadzone badania.

Człowiek rozwijający się duchowo ma nawet 3 krotnie więcej tych substancji w organiźmie niż inni pomimo że nie dostarczał ich z zewnątrz. Jest to naturalne i takie powinno pozostać - wszelka ingerencja z zewnątrz może doprowadzić do uszkodzenia mózgu i nie tylko.
Im większy poziom rozwoju człowieka tym większa aktywność neurotransmiterów i gruczołów dokrewnych i więcej substancji chemicznych psychoaktywnych w organiźmie ludzkim.
Jest to i powinien pozostać skutek uboczny rozwoju duchowego a nie cel główny.
Jest wielu którzy wolą iść na skróty zamiast rozwijać się naturalnie ale żaden jeszcze na tym nie wygrał bo organizm ludzki jest bardzo delikatnym urządzeniem i łatwo go zepsuć mimo że posiada mechanizm regeneracyjny.
Niektórzy żeby poczuć się szczęsliwi wolą sięgnąć po chemie ale jest możliwość aby organizm sam pobudził prace serotoniny - wystarczy skupić się na szczęsliwości a organizm zrobi reszte.
Ciało jest genialnym wehikułem samowystarczalnym, ale jest pewna substancja która zamula organizm bardzo mocno i nawet człowiek nie wie że ma ona tak destrukcyjne działanie na gruczoły dokrewne.
To cukier (sacharoza) w róznych postaciach, są jeszcze słodziki (syntetyczne substancje słodzące)
Nie wiesz jak wpływa na Twój organizm to przestań go jeść na 3 tygodnie a potem zjedz coś słodkiego.
Ja wiem bo sprawdziłem, unikałem produktów które miały nawet niewielkie jego ilości jak buraczki z chrzanem - wystarczyło że na etykiecie widniało słowo cukier i odpadało.
Biała mąka czy biała sól to pikuś w porównaniu do cukru.
Zamiast tego lepiej jeść owoce i zęby będą zdrowsze i krew mocniejsza odporna na choroby i lepsze samopoczucie.
I najważniejsze, zdrowe relacje z otoczeniem.
Czemu najbardziej agresywną nacją świata są amerykanie i europejczycy ?
Kiedyś myślałem że to jedzenie mięsa tak wpływa na ludzi ale to nie całkiem prawda.
Mięso i cukier tworzą mieszanke wybuchową choć głównym winowajcą jest cukier - substancja całkowinie nienaturalnie występująca w tak wysokim stężeniu w przyrodzie i dodatkowo jeszcze otrzymywana w chemiczny sposób.
Gdyby ludzie jedli to co naturalne świat wyglądałby innaczej.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość
Gość






PostWysłany: Śro 14:29, 26 Gru 2007    Temat postu:

Polecasz jakieś inne środki słodzące? Cukier trzcinowy? Stevia? Ksylitol? Miód?
Powrót do góry
mojrzesz73
Administrator



Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 0:06, 27 Gru 2007    Temat postu:

A polecam Smile
Miód, stewia, słód jęczmienny, cukier trzcinowy nie za bardzo ale ujdzie.
ksylitolu nie polecam, nie polecam czegoś co wyszło z fabryk farmaceutycznych.
Najlepszym cukrem jest cukier złożony czyli węglowodany zawarte w zbożach i warzywach i owocach.
Jesli coś można wytworzyć domowym sposobem tak jak to robiono setki lat temu to jest to dobre i zdrowe.
Produkcja masowa w fabrykach przy użyciu chemikaliów jest zła w samym źródle.
Nastawiona na zysk produkcja a nie na dobro konsumentów prowadzi do destrukcji społeczeństwa i do jego choroby - konsekwencją jest ciągły wzrost osób bardziej chorych niż zdrowych do których państwo musi dokładać. Kiedyś tak nie było, ludzie byli zdrowsi i odporniejsi.
Gdy będzie więcej chorych niż zdrowych system się załamie, a wtedy będą jaja jakich świat jeszcze nie widział Wink
Zresztą ile procent społeczeństwa dzisiaj jest absolutnie zdrowa ?
Pomińmy aspekt zatrutego powietrza.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Nie 6:05, 13 Sty 2008    Temat postu:

mojrzesz73"
Cytat:
A polecam Smile
Miód, stewia, słód jęczmienny, cukier trzcinowy nie za bardzo ale ujdzie.

Pewnie nie wiesz, że na świecie jest GŁÓWNIE cukier trzcinowy.
Na dodatek GŁÓWNIE ten właśnie cukier jest na liście narkotyków uzależniających.
Powrót do góry
mojrzesz73
Administrator



Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 19:04, 17 Sty 2008    Temat postu:

Coś Ci się pokiełbasiło.
Głównie na świecie mamy cukier buraczany i najlepiej kupować brązowy.
Cukier trzcinowy jak nazwa wskazuje jest produkowany z trzciny.
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Każdy cukier uzależnia bo jest słodki a tym samym daje przyjemne doznania.
Sprubuj oduczyć kogoś jedzenia cukru buraczanego rafinowanego (cukier kryształ)
Jest to równie trudne jak odwyk od innych substancji uzalezniających.
Również jedzenie mięsa uzależnia.
Z tego wniosek że jesteśmy wszyscy narkomanami Wink
O jeszcze sex uzależnia bo jest przyjemny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nah




Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią 16:24, 18 Sty 2008    Temat postu:

Cytat:
O jeszcze sex uzależnia bo jest przyjemny.

Wink Seks jest zdrowy w przeciwienstwie do cukru.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Nah dnia Pią 16:34, 18 Sty 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mojrzesz73
Administrator



Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 17:39, 18 Sty 2008    Temat postu:

zdrowy o ile jest w tym miłość a nie tylko wyżycie seksualne.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nah




Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią 17:49, 18 Sty 2008    Temat postu:

Zgadzam się całkowicie. Mogę spytać co się dzieje gdy jest to tylko "wyżycie się"?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mojrzesz73
Administrator



Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 18:03, 18 Sty 2008    Temat postu:

sex z miłością powoduje aktywność czakramów i uwolnienie różnych substancji z gruczołów dokrewnych które mogą z ciałem zrobić cuda jakie bez tego nie potrafią zrobić najdroższe salony piękności.

sex jako wyżycie się może działać odwrotnie do powyższego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Manuela




Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy

PostWysłany: Śro 0:37, 30 Sty 2008    Temat postu:

mojrzesz73 napisał:
A polecam Smile
Najlepszym cukrem jest cukier złożony czyli węglowodany zawarte w zbożach i warzywach i owocach.

ale przecież sacharoza tez jest cukrem złozonym Smile rozpada się na glukozę i fruktozę Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mojrzesz73
Administrator



Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 2:09, 30 Sty 2008    Temat postu:

jest czymś pośrednim pomiędzy złożonymi węglowodanami a prostymi.
Nie polecam jej jeść dziennie więcej niż 1 łyżeczke. Poza tym że brzmi jak choroba to jest otrzymywana przy sporym udziale chemii. Dużo lepszym rozwiązaniem jest cukier brązowy i glukoza.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Manuela




Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy

PostWysłany: Śro 11:38, 30 Sty 2008    Temat postu:

nie jest czyms posrednim tylko dokładnie węglowodanem złozonym (z fruktozy i glukozy) i występuje w naturze obok tych dwóch cukrów prostych.
Cytat:
Sacharoza (inaczej cukroza, O-β-D-Fruf-(2→1)-α-D-Glcp) - węglowodan, disacharyd (dawniej: dwusacharyd), złożony z fruktozy i glukozy, będący zasadniczym składnikiem cukru trzcinowego i cukru buraczanego.
wikipedia
jaki sens jest sugerowania się nazwami? Wink
poza tym fruktoza, tlen, woda to tez chemia Wink
ze wszystkim dobry jest umiar a jesli się czlowiek nastawia ze to chemia i zaszkodzi to na pewno zaszkodzi a i w końcu nawet powietrzem by trzeba przestac oddychac Wink
ja osobiscie nie moglabym uzywac słodu jęczmiennego (alergia)
co do przewagi cukru brązowego nad białym - spotkałam się z informacją ze to jest cukier biały z dodatkiem melasy a nie cukier nieodbarwiany


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Manuela dnia Śro 11:41, 30 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mojrzesz73
Administrator



Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 19:10, 30 Sty 2008    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]
Przeczytaj to dokładnie, ja tam widze że cukier złożony czyli wielocukier to skrobia a nie sacharoza która jest dwucukrem.
"u roślin transportową formą cukru jest sacharoza, a u zwierząt oraz ludzi glukoza"

Co do barwienia cukru melasą to chyba jakiś żart niedouczonego chemika bo jaki miałoby to sens - sama pomyśl lub poszukaj informacji o produkcji cukru.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez mojrzesz73 dnia Śro 19:12, 30 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Manuela




Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy

PostWysłany: Śro 20:20, 30 Sty 2008    Temat postu:

mojrzesz, nie kazdy cukier złozony to wielocukier.
cukry dzielą się na proste (monosacharydy jak np. glukoza czy fruktoza) i złozone: disacharydy (dwucukry) jak np. sacharoza oraz polisacharydy (wielocukry). złożone skladają się z dwoch lub wiecej czasteczek cukrow prostych. czyli sacharoza, ktora jest dwucukrem jest cukrem złozonym, bo sklada się z 2 cukrów prostych:)

co do cukru brązowego - bardzo proszę:
Cytat:
Cukier brązowy : cukier, do którego dodaje się odrobinę melasy w celu uzyskania odpowiedniego smaku i zabarwienia.
[link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Manuela dnia Śro 20:34, 30 Sty 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mojrzesz73
Administrator



Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:14, 30 Sty 2008    Temat postu:

Dla mnie cukier złożony nie smakuje słodko i takim cukrem złożonym jest skrobia.
Jest to chleb, zboża, warzywa, strączkowe, te produkty zawierają cukier złożony.
Cukier jako dwucukier dla mnie nie jest ani wielocukrem ani cukrem złożonym.

Poczytaj sobie o produkcji cukru, może zajarzysz czemu tak odbiega mocno od naturalności. [link widoczny dla zalogowanych]
A nawet jeśli cukier biały jest łączony potem z melasą to jest to bardziej korzystne niż sam biały cukier bo brązowy zawiera mikro i makroelementy takie jak magnez i żelazo i inne.
To jest mniejsze zło z dwojga złych wariantów. Twój wybór.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Manuela




Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy

PostWysłany: Czw 1:15, 31 Sty 2008    Temat postu:

a widzisz - bo Ty sobie tak załozyles ze cukry zlozone to takie ktore nie są słodkie Smile ale to tylko i wylącznie Twoje kryterium a chemia mowi co innego Smile
zresztą i Ty sam sobie zaprzeczasz bo mowisz o sacharozie ze jest DWUcukrem ale jednoczesnie ze nei jest cukrem złozonym.. przeciez to nielogiczne:) jesli cos SKŁADA się z dwóch skladnikow to JEST złozone:)
ja czytalam o produkcji cukru na tej stronie, ktorą wyzej przytoczylam [link widoczny dla zalogowanych] jest tam tez o produkcji c.trzcinowego. generalnie caly proces jest nastawiony na wyodrębnienie krysztalkow cukru z buraka - czyli tego co naturalne. to ze surowiec jest traktowany roznymi związkami to jeszcze nie znaczy ze one zostają w cukrze - wchodzą w reakcje np. wiąząc zanieczyszczenia własnie po to by móc to oddzielic od cukru:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mojrzesz73
Administrator



Dołączył: 21 Lut 2007
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 22:31, 31 Sty 2008    Temat postu:

ok, jak wolisz, ja ide spać.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Rozwój duchowy Strona Główna -> artykuły
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin